5/02/2019

Culinair genieten met Mum Beer

Sander Verbrugghe van Bon Apart/Tapasake overstijgt met zijn unieke visie op culinair genieten het traditionele beeld van de kok achter het fornuis. Niet gebonden aan één locatie kwam hij zowaar richting Gediflora om er – omringd door chrysanten – een haalbaar, maakbaar en vooral zeer lekker gerecht te bereiden.

 

Het bewijst dat we ons niet mogen beperken tot wat we kennen. Niet begrensd worden door hokjes en duidelijke lijnen. Verder kunnen, mogen en moeten kijken. Zoals Sander Verbrugghe zich niet beperkt tot fornuis en een keuken, zo hoeven de Belgian Mums zichzelf geen grenzen op te leggen.


Mum Beer met duidelijke bloemenaroma’s. De afdronk kenmerkt zich door een vleugje bitterheid, wat op het eind voor de nodige punch zorgt. Kalfsvlees leent zich dan ook perfect als hoofdingrediënt, net zoals jonge groentjes en aardappeltjes.

 

 

Voor 4 personen
• 6 kalfswangetjes, opgekuist
• 50 g boter
• Bloem
• 200 g kalfsgehaktballetjes
• 3 wortels
• 3 uien
• 3 stengels selder
• Tijm, look, laurier
• 1 flesje Mum Beer
• 1 liter blanke fond (of 1liter water met 2 bouillonblokjes)
• 200 ml volle room
• 500 g krielaardappelen
• Jonge groentjes (wortel, raap, girolles …)

 

Snij de kalfswangetjes in twee stukken en wentel ze in de bloem. Klop alles netjes af om een teveel aan bloem te vermijden. Kleur de stukken kalfswang daarna aan alle zijden aan in bruine boter en kruid met peper en zout.

 

De wortel, ui en selder grof snijden en toevoegen. Enkele geplette teentjes look, tijm en laurier mogen niet ontbreken. Laat alles goed meestoven, bevochtig met het Mum Beer en laat het geheel even inkoken. Voeg er de fond aan toe en plaats de hele pot twee uur in een oven op 120° Celsius,
onder een goed sluitend deksel.

 

Schep de kalfswangetjes en de groenten vervolgens uit de bouillon en gebruik die om de gehaktballetjes te garen. Schep ook die er nadien weer uit. Zeef de bouillon en voeg er de room aan toe. Laat de saus kort inkoken en bind ze eventueel met maïzena.

 

Leg de kalfswangetjes en de gehaktballetjes terug in de saus. Kruid af met peper en zout.

 

Gaar de krielaardappelen en de jonge groentjes apart in een beetje boter.


Werk af met wat peterselie.

Deze post delen op Facebook

Deze post delen op Linkedin